Zaterdag 2 januari

En dan is nu de tijd van afbraak begonnen…

Na 5 december piepen ze als paddenstoelen tevoorschijn: lichtjes en versieringen. In de tuinen twinkelen ineens wijd gespreidde armen van bomen, binnenshuis glittert en glanst de boel je ook tegemoet. Het ene huis nog uitbundiger dan het andere.

En dan voltrekt zich dit gebeuren vanaf 2 januari weer andersom. Ik zie in onze straat alweer de donkere gaten vallen waar de afgelopen maand juist licht ontstond. Gek eigenlijk, we zitten nog zo’n lange tijd in het donker buiten…! Maar ik moet bekennen: ook bij ons in huis zijn de kerst-toeters-en-belletjes vandaag opgeruimd. De boom staat in de schuur te acclimatiseren en mag over 2 dagen met pot de tuin in en dan nog weer 3 dagen daarna met kluit de grond in. Na nieuwjaarsdag is het zo’n aflopende toestand, ik zie er altijd een beetje tegenop om het allemaal weer weg te halen. Dus dan maar hup, meteen.

En toch…ik weet altijd wel een paar snufjes licht en glans in huis vast te houden. En dat voelt fijn. Er zijn kaarsen aan (dat blijft nog zo tot het lente is) en we hebben nog wat mooie takken in huis. Bovendien vind ik de ruimte en rust die je er weer voor in de plaats krijgt ook wel fijn. En ik verheug me op ons prachtige boompje in de tuin, over een paar dagen!

Hopelijk had je een fijne eerste dag van dit nieuwe jaar?
Hier hadden we een feestelijk en warm samenzijn met vrienden, het was dierbaar om dit zo te hebben gedaan, gisteren. Dat ze zo uitbundig zaten te genieten van het eten en de sfeer aan tafel, gaf mij een extra boost voor eind januari, als mijn eetcluppie van start gaat.

Vandaag hebben Dejan en ik dus de kerstboel opgeruimd. Dat gebeurde in een super relaxt tempo en het was eigenlijk gewoon gezellig om te doen, zo samen. Verder hebben we een hanglamp van zolder gehaald die hang- leeslamp is geworden naast de bank. Maar het snoer was te kort en Dejan moest er een snoer aan ‘vast plakken’. De overgang tussen die 2 snoeren was lelijk maar daar bedacht hij een mooie en originele oplossing voor: hij boorde een gat in een zwarte houten vogel die nog ergens niks lag te doen. Daar haalde hij het snoer doorheen en nu zit het lelijke deel in de buik van de vogel. Ik ben er hartstikke blij mee, en ik ben ook gewoon poepietrots dat hij zoiets dan even snel bedenkt.

Het was eigenlijk een soort binnenhuis-dag, met eerst dat keukenplannetje voor straks in juni, daarna het opruimen van de feestelijkheden en vervolgens het bedenken en maken van een nieuwe lamp. Een uniek item in ons huissie! Hier nog wat foto’s van vandaag. Bovenaan: takken die uit een denneboom op straat vielen, staan er nu na een maand nog steeds goed bij. Zonder versieringen, die zijn weer naar zolder. Toen ik de strosterren zo bij elkaar zag liggen, werd ik er blij van en een beetje weemoedig tegelijk, ha! Ik vind ze mooi en nu moeten ze weer een jaar in die doos liggen… Maargoed, de takken mogen zeker blijven! En ook de kerstboomkaarjes mogen in hun potjes blijven staan. Zeker de gouden kaarsjes, stiekem toch een toefje feest in huis.
Anyway. Heb een fijne avond.

nieuwjaarGisteravond: het toetje (vijgenballetjes met honing, citroen en noten) en het voorafje (zalmtartaartje met rucola olie) gingen erin als koek! Van vriendinnetje Annelies had ik de cocktailprikkers met engeltjes gekregen, die kwamen heel goed van pas gisteren.

nieuwjaar 3

Gisteravond aan tafel. Linksboven mijn lief en ik, rechts Marja en Louise, onder Willeke en Kees.
lampjeHet lampje dat mijn lief vandaag fabriceerde
IMG_1307Belabberde foto natuurlijk (ik had de camera op de verkeerde setting staan) maar Dejan staat er zo lief trots op! Al is ie inmiddels al niet meer tevreden en wil hij het eigenlijk nog een beetje aanpassen… Ik vind het een geweldig lampje!
IMG_1309De boomstamplank op tafel mag voorlopig nog een beetje ‘kersterig’ blijven. Maar dit was wel het laatste snufje kerst op mijn blogje. Het was een mooie tijd. En we gaan mooie tijden tegemoet, dat hoop ik en dat voel ik. Ik zeg: let there be light…