Woensdag 21 maart 2018

Moestuin en taart enzo.

Gisteren werd het lente maar man, wat was ‘t berekoud met die snijdende wind, brrrr! En afgelopen weekend nog erger. Ik ben zaterdag naar Arnhem gegaan voor de bakworkshop maar neurospook reisde wel met me mee. De wind hielp ‘m een handje, best eng, die samenwerking. Toch werd spook niet de baas, ik had me stevig ingepakt en kon met de bus vanaf ons huis in Dieren tot op 5 minuten lopen van de workshop-locatie in Arnhem komen. Prettige rit, prima aansluiting ook in Velp. Ik moest tijdens de workshop af en toe wel stoppen met praten, of even niet lachen want dat waren soms gemene triggers, die voelde ik gelukkig wel op tijd aankomen. En zo kreeg ik het voor elkaar dat heftige aanval uitbleef. Dankbaar daarvoor! Ik begin ‘m goed te leren kennen, het spook en ‘t lukt me om ‘m regelmatig een stapje voor te zijn. Als het goed is, hoor ik trouwens volgende week vrijdag iets meer van het Radboud, over mijn vraag aan hen om de pittige elektrode-operatie naar de achtergrond te schuiven en eerst met mij te kijken naar een mogelijk 2e probleem met een adertje tegen de zenuw. Benieuwd wacht ik nu al een tijdje af, maar ik merk dat even pauze op dat vlak ook wel rustig voelt dus ik wil er geen druk op zetten.

Anyway. Ik heb een inspirerende workshop gehad in Arnhem zaterdag. Veel kneepjes geleerd in korte tijd en: echt een boost om mijn plannetje voor de verjaardagen in de keet door te zetten. Ik bakte een prima taart en de merengue maken en taart decoreren gingen me ook goed af. Zin om door te gaan, te oefenen, het recept nog wat meer naar mijn eigen zin te maken en daarna een volgende taart onder de loep te nemen. Zo wil ik een ‘repertoire’ van 3 a 4 taarten opbouwen. En ik wil ook feeststollen gaan maken (paas- en kerstbrood). Het idee is nu om die taarten en stollen niet alleen in de keet te serveren (ik heb trouwens een mooi taartbord met stolp besteld, voor de presentatie van een taart) maar om dit ook aan te bieden als afhaal-lekkers. Dus gewoon voor je verjaardag thuis of je paas-kerstontbijt. Alleen voor mijn eigen netwerk natuurlijk, ik ga hier natuurlijk niet de bakkers het brood van de plank staan jatten (als ik überhaupt ooit op dat niveau zou kunnen komen, wat niet zal gebeuren.). Maar voor mijn eigen netwerk (en het keet-netwerk) lijkt het me heel leuk als ik ‘het adresje voor taart en meer’ kan zijn, zo nu en dan. Onder het motto / de naam Tante Boslust aan de bak!. Dit was mijn eerste taart (van afgelopen zaterdag). Een aardig beginnetje om op door te gaan.

Ik heb naast een taartstolp ook een creme brulee brander besteld (om o.a. de merengue mooi bruingebrand te krijgen) en keramische bakbonen voor het blind bakken van een bodem (zoals afgelopen zaterdag bij de workshop ook gebeurde). En verder denk ik dat we een hele goeie mixmachine gaan kopen. Een grote krachtige. Maar eerst wil ik twee keer oefenen met ons huidige machientje. Wie weet, lukt het prima voor een tijdje. Alles stap voor stap.

Wat ik fijn vind aan het verjaardags(taarten)plan: het hoeft niet morgen klaar te zijn. Ik moet eerst die taarten gaan leren bakken (deze eerste is zeker een blijverdje) en een flink aantal keer oefenen. Dat heb je niet in een cursusdag onder de knie. En dan is eerst project neurospook aan de beurt (want er moet nog steeds iets mee, hoezeer ik ook twijfel wat de beste route is, het kan niet zo blijven) en pas daarna kan ik ‘plan verjaardagstaart’ echt serieus gaan uitvoeren. Dan ga ik met Dejan samen een beetje guitige PR maken voor mijn plannetjes en dan hopen dat het wat uithaalt. Hieronder nog een paar foto’s van zaterdag. Rechtsonder de taarten van ons alledrie, cursisten. De onderste was die van mij. De andere twee waren ook erg mooi vond ik!

Zondag was ik samen met Martine (uit buurdorp De Steeg, waar ze een restaurantje heeft) op een moestuinmarkt in Boekel, Noord Brabant. Dat was ook al zo inspirerend. Martine is iemand die de meest mooie groenten, kruiden en eetbare bloemetjes in haar tuin weet te kweken die dan op een prachtige (en heerlijke!) manier op je bord belanden in haar restaurantje. Dus zij kocht weer een heleboel nieuwe zaadjes, zondag. Ikzelf heb even geen zin meer in moestuinieren met zaadjes (d.w.z. niet als basismethode). Het was toch wel heel veel werk.

Vorig jaar deed ik niks met groenteplantjes, we hadden alleen een kruidenbak maar nu heb ik nieuwe frisse zin om weer wat te doen. Groente in kistjes, en op hoogte zodat ongedierte er minder makkelijk bij kan en je plantjes ook kan verplaatsen naar zonniger delen als het nodig is. We hebben zat tuin rondom ons voor een moestuin in de volle grond maar ik vind het gewoon teveel gedoe. Ik heb zondag wel wat zaadjes gekocht maar verder wordt onze moestuin dit seizoen vooral een gemakstuintje met al bestaande plantjes. Zo kocht ik preitjes, pepertjes, Marrokkaanse munt en rucola. In zaadjes: paarse paprika, pronkbonen en snijbietjes. Nu zijn de plantjes nog klein dus kunnen ze in potten naar buiten straks. En de zaadjes ga ik morgen binnen zaaien in potjes. Zodra ze allemaal groter zijn, gaan ze hup, in kisten. Die wil ik nu gaan verzamelen. Kortom: nieuwe inspiratie! Het was een gezellige dag met Martine, we hebben ook enorm zitten lachen in de auto en op de moestuinbeurs.

Ik kocht naast plantjes en zaadjes een groente-kookboek op de moestuinmarkt. Geen nieuw boek, het is al jaren uit maar ik zag het niet eerder. En maandag hebben we er al uit gekookt, dat was zalig. Dit is het boek en daarnaast het menu dat we er uit kookten: salade van spruitjes, appel en cheddar + toast met tuinboontjes, groene asperges en geitenkaas. Ik schrijf er nog wel meer over binnenkort, en dan maak ik ook betere foto’s van de gerechtjes die wij uit het boek maken. Het is een fijn boek in elk geval! En daaronder zie je m’n moestuin-aankopen. Waarbij dan de foto met de kruidenmanden meer een droompje is van wat ik hoop: dat ik straks met een mandje struin door de tuin op zoek naar iets lekkers voor het eten…

 

Verder waren we de afgelopen dagen veel in het bos. Wat blijft dat toch fijn! En het houdt ons ook uit de griepgolf, tot nu toe. We zijn wel een beetje gammel allebei maar het zet niet door, hopelijk blijft dat zo. Een wandeling is weerstandverhogend. De lichtval is zo mooi nu, met nog kale bomen en de zon (nog laag aan de hemel) die dan met warme stralen door de takken piept.

Last but not least: ons nieuwste boekje ligt bij de drukker, hoera! Ik schrijf er meer over zodra we ‘t in huis hebben. En we hebben als beloning een weekendje weg geboekt voor begin juni. Naar Goedereede, in een duinhuisje. Ziet er knus uit en het heeft een privé-weggetje door de duinen naar het strand, hoe fijn is dat… Voor nu genieten we in onze eigen mooie omgeving. Vrijdag gaan we uit eten bij een restaurant in buurdorp Ellecom met vrienden en als ‘t weer het toelaat, wandelen we er naartoe. En vandaag liepen we naar het stemlokaal via het bos. Je moet met vakantie vieren natuurlijk niet wachten tot je vakantie hebt…
Tot gauw.