Woensdag 2 maart

Plaatjes en praatjes vandaag!

erop uit!Erop uit! – zaterdag
Dit hierboven was zaterdag, toen we samen met Louise door ‘ons bos’ struinden, samen met de hondenkinders. We stopten tegen het eind van de wandeling bij de Priesnitzhoeve, een boerderijtje dat inmiddels B&B is en een koffie- en lunchtentje. De soep stond te dampen op de houtkachel, de appeltaart was geweldig en het is een super fijn plekje. En dat allemaal op een ruim kwartiertje lopen van ons… Lucky birds, we are!

In de tuin!

In de tuin – maandag
Het is weer zover: de zon staat inmiddels hoog genoeg om over het dak van ons huis heen te piepen. En hup, bijna van het ene op het andere moment merken we het: de achtertuin krijgt weer licht (foto links bovenaan)! Alsof er een lamp wordt aangedaan. Dat is het moment dat het voor mij echt voorjaar is. Maandag, toen de tuin weer begon te stralen en lokken, zijn we aan de  slag gegaan met de groentebakken in de zijtuin. Ze zijn een stukkie verplaatst, de aarde is schoongemaakt en nu: zaaien maar! Op de rechterfoto zie je mijn lief bezig met de groentebakken. En onze kippetjes Fiep & Veertje stonden vanuit hun eigen tuintje nieuwsgierig te koekeloeren naar de harde werker… Of was het aandacht trekken? ‘He, baas, geef ons effe wat lekkers!’.

raam en plantenhangerIn huis
Toen ik maandag later in de middag nog buiten met de groentebakken bezig was, kwam Dejan verschrikt aangelopen. Er was een ravage in de woonkamer, twee boekenplanken in de eethoek waren naar beneden gestort.  Gelukkig hadden we de zooi samen redelijk snel ‘in de hand’ en de dierbare spulletjes die op de planken stonden, zijn geen van allen beschadigd. Nu de planken weg zijn, merken we dat we ze in die hoek best kunnen missen. Dus gaan we daar iets anders mee doen; een plantenhoekie bouwen. Er was al een plantenhoekje, maar dat is dus ingestort… Nu gaan we een iets doen waarbij we de 4 pootjes van een Ikea krukje als planthangers willen gebruiken. Dit idee zag ik op internet en daar gaan we morgen mee aan de slag. Je ziet het op de foto hierboven. Eerst de gaten in de muur vullen, dan bijschilderen, dan de planthangers eraan et voila: van de nood een deugd…!
Een ander idee (dat ik al sinds we hier wonen graag zou willen) is een raam in de lange muur langs de zijtuin. Horizontaal, zoals op de plaatjes boven. Zodat we de kippetjes kunnen vanuit huis zien, nog wat extra licht krijgen (‘s morgens komt daar de zon op) en we nog meer groen van de tuin naar binnen halen! Inmiddels krijgt het idee ineens vorm. We hebben akkoord van onze huurcorporatie, maar we moeten het wel zelf betalen. Nou kun je denken: het is een huurhuis waarom zou je daarin je geld investeren? Maar ons maakt dat geen reet uit. Wij kunnen door mijn reuma moeilijk een hypotheek krijgen (en mocht ik inderdaad ook nog astma hebben dan kan ik het helemaal op mijn buik schrijven). Daarnaast wil de woningcorporatie dit huis niet verkopen, wij vinden het een unieke plek en een heerlijk huis en willen hier lang blijven wonen.
Een vergunning hebben we niet nodig, ik heb bij de gemeente de vergunningencheck gedaan. We hebben inmiddels ook bericht van een aannemer, die het voor een bedrag wil doen dat haalbaar is. Goedkoop is het niet, maar van ons vakantiegeld kunnen we het doen. Dan moet ‘plan keuken’ nog een jaartje wachten en dat is oke. Hoe eerder wij onze kippies kunnen zien (naar ze kijken blijft een feestje), hoe beter, ha! We kregen ook nog wat aannemers genoemd door de verhuurder, morgen ga ik ze mailen en kijken of ze kunnen komen kijken, om een offerte te maken. Ik verheug me er enorm op, ook omdat de focus ‘en een beetje liefde’ dit jaar bij zijtuin liggen. Volgens mij gaan wij enorm genieten van deze verandering en hopelijk gaat het allemaal lukken.

IMG_1981

Een kleine verandering in huis: de stoel. De hoes was vies en niet meer schoon te krijgen. Dirk had erop geplast, in zijn slaap. Ongelukje, gebeurt maar heel af en toe gelukkig. Vandaag vonden we bij de kringloopwinkel in ons dorp (wij zijn verliefd op die plek!) een fantastisch lappie, voor maar 95 cent! De medewerkster die met de stoffenkast bezig was, vroeg wat we zochten en zei: ‘Ik heb hier een stapeltje liggen, zit daar iets tussen?’. Echt wel! Ik zag dit lapje (tie dye dunne ribfluweel) en dacht: dat is voor ons. Ook Dejan vond ‘m meteen leuk voor de stoel. De medewerkster gaf nog een gouden tip voor hoe we het eenvoudig op de zittingen konden bevestigen. Met veiligheidsspeldjes aan de kussens vast, zit heel strak en ziet er prima uit, de lap is niet groot genoeg om rondom-hoezen van te maken. En zo gingen wij met een ‘nieuwe stoel’ naar huis! En echt waar: ik wilde al een tijdje iets met grijs-blauwe tie dye stof in huis… Het wachten werd beloond. Hieronder nog een plaatje van ons plaatje!

IMG_1984Tassie en kassie
We kregen bij de kringloop trouwens een wel heel erg speciaal tasje mee (ipv een plastic tasje): deze hieronder. Hartstikke retro, zo een had mijn moedertje vroeger nog! De kassamedewerkster pakte de tas alsof ze een plastic tassie pakte, en we kregen ‘m gewoon gratis mee. Zo gaaf! Dat wordt dus nu onze boodschappentas. Foto rechts: we dachten dat we weer moesten gaan zaaien in het mini-kasje in huis. Maar de groentes die wij dit jaar willen oogsten, kunnen allemaal deze maand en volgende maand in de volle grond gezaaid worden. Dat zagen we in ons tuinboek en het zaai- en plantschema.

En verder: de foto helemaal bovenaan is van twee verse vijgen. Die zijn lekker! Wij eten ze als een soort taartje. Ik kocht deze 2 bij de groentewinkel vandaag, en ik vind ze altijd zo mooi… Het voelt fijn om van de kleine dingen een feestje te maken.
Deze week is het vrij rustig hier en dat is heerlijk. Ik heb gisteren iemand gecoacht bij het schrijven van een verhaal voor een verhalenwedstrijd (dat doe ik tot eind van de maand) maar verder kunnen we lekker aanrommelen. Bezig zijn met het huis, extra diep ademhalen, naar buiten (vandaag ook tussen de buien door) en ruimte maken voor ideeen en wensen. Volgende week wordt weer iets drukker maar: mooi gespreid. Ik leer het wel…
Morgen plaats ik hier een collage met plaatjes van nog meer guitige Ikea hacks met het bekende krukje. Dus: bis morgen!

tas