Vrijdag 9 oktober
‘oktoberfest’ (met recepttips)

Wat een fijne herfstdag vandaag!

En dat terwijl ik de dag wat nukkig begon. Mijn lijf doet niet wat ik wil. Verkouden (ben ik snel, door de heftige reumamedicatie) dichte oortjes daardoor (alles dreunt binnen in mijn kop) en mijn knie is, ondanks reumabehandeling vorige week, nog steeds niet zo blij. Dat heeft kennelijk wat tijd nodig, deze keer.

Intussen staan er steeds maar fijne, leuke, dierbare, noodzakelijke en/of boeiende dingen op het programma. Waar mijn hart en hoofd gelukkig van worden en mijn lijf bij zeurt:’bweeeeehhh!’. Afwegingen maken dus en dat vind ik momenteel best lastig. Vanmiddag stond er een wandeling gepland met Lia, een goede bekende, samen met haar hond en onze Dirk. Ik wilde ook naar het dorp voor spullen voor onze bospaddenstoelenrisotto, ik wilde de tekst van het verhaal voor broodboekje nakijken, Dejan en ik hadden gepland om de hal op te pimpen met wat dingen aan de muur, enz.

Uiteindelijk is het allemaal gelukt. Op een redelijk relaxt tempo, dat nog wel. Maar het voelt nog steeds het beste om de plannen en plannetjes voor de dag zoveel mogelijk uit te voeren. Ik overwoog heel even om de boswandeling af te zeggen maar ik wist: ik ga blij worden van het bos. En het is waar. De zon die overal toefjes goud tovert: het maakt me gelukkig. We vonden aardig wat tamme kastanjes, ik vond nog wat extra boleten (paddenstoelen) voor onze risotto, en het was gewoon zo fijn om in het herfstbos te zijn! Al in onze straat word ik blij. Je kunt er de seizoenen al zo goed zien! Ik ben trots op onze mooie, bosrijke buurt.

Morgen begint de dag met een paar uurtjes appels plukken. Dat wordt afzien voor mij. In de ochtend, als het nog kil is en mijn lijf nog niet zo wil, fysiek bezog zijn… Maar: het lijkt mij (en Dejan ook) zo fijn om te doen, ook! En om er daarna van alles mee te maken. Maar ook om samen met Leny en Ed (dorpsvrienden in wording zeg maar;-) dit te gaan doen. Als we thuiskomen, bouw ik een stevige middagdut in, dat is dan de compensatie. Maar ik ga het wel doen, dat appeltjes (en peren) plukken. Ik wil het niet missen.

Foto boven: we hadden een goddelijk maaltje vanavond, paddenstoelenrisotto met geroosterde pompoenZo maak je het.
Zorg allereerst dat je goeie rijst hebt, die speciaal bedoeld is voor het maken van risotto. Koop je rijst liever bij de natuurwinkel dan een supermarktmerk en neem alsjeblieft geen zooi van bijvoorbeeld Lassie… Gisteren Keuringsdienst van Waarde gezien? Die maakten gehakt van Lassie ‘roerbakrisotto’. Spul dat in 4 minuten klaar is: kan niet goed zijn, risotto kost gewoon tijd. En de risottorijst van AH schijnt niet uit Italie te komen, al staat dat wel op het pak. Ik koop altijd rijst voor risotto bij de Tommelbos, onze natuurwinkel. Die hebben twee soorten die er ook echt als risottorijst uitzien: een mooie witte, volle, beetje ronde korrel.

Voorbereiden:
Maak voor 4 personen ongeveer 1 liter bouillon. Ik maak het van bospaddenstoelenbouillon van AH en ik gebruik 2,5 blokjes. Leeg intussen een zakje van 25 gr gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini) in een schaaltje, zet de porcini helemaal onder water. Laat rusten. Snij 2 flinke handenvol bospaddenstoelen fijn. Wij vonden boleten en cantharellen – jaja, gisteren voor het eerst van mijn leven zelf geplukt! – bij ons in het bos. Je kunt ze natuurlijk ook kopen.

Bereiden:
Fruit in een flinke scheut olijfolie 1 fijngesneden rode ui en 2 fijngesneden teentjes knoflook glazig. Doe de 500 gram risottorijst er (rauw!) bij en roer flink. De droge korrels moeten gaan glanzen en ook wat glazig worden. Giet er een mini flesje witte wijn bij en roer weer. Als de wijn is opgenomen giet je er 2 soep-opscheplepels van je bouillon bij. Blijf steeds roeren, terwijl je de risotto op matig vuur de bouillon laat ‘opslurpen’. Steeds als je merkt dat de risotto weer ‘dorstig’ wordt en nieuw vocht nodig heeft, voeg je bouillon toe. Zo ga je door tot je ongeveer nog 1 flinke soeplepel bouillon over hebt.

Bak intussen (dat doe je onder het roeren van de risotto door)  de gesneden bospaddenstoelen in een scheutje olijfolie en wat roomboter. Haal de porcini uit het weekvocht en bewaar het vocht! Was de porcini grondig, er zit vaak veel zand tussen, ook al zijn ze gedroogd. Snij de porcini fijn en voeg toe aan de pan met bospaddenstoelen. Zeef het weekwater van de porcini en voeg toe aan de risotto, goed roeren. Zodra je risotto bijna gaar is maar nog net een beetje een bite heeft, voeg je de paddenstoelen toe. Doe er een stevige klont roomboter bij en een handjevol geraspte Parmezaanse kaas. Roeren en dan de laatste lepel bouillon toevoegen, draai het vuur onder je risotto nu uit. Doe het deksel op de pan en laat de risotto een paar minuten rusten. Een beetje citroensap toevoegen vind ik persoonlijk erg lekker maar hoeft niet. Serveer op een diep bord, en besprenkel met olijfolie.

Als je dan nog als zoetig en herfstig bijgerechtje stukken pompoen rauw in de oven legt – besprenkeld met olijfolie, knoflook uit het molentje, chilipeper uit het molentje en zeezout – en die in 20 minuten roostert, heb je een herfsthap die je niet snel meer vergeet! Het was echt feest aan tafel vanavond. Herfstfeest. Heerlijk. Eet smakelijk!

Hier nog wat foto’s van vandaag.

Untitled 2

Ons huissie is weer wat extra opgepimpt met vrolijke lijsten en plaatjes aan de muur in de hal, een nieuwe mand voor Dirk’s speeltjes, een plantentafeltje met nieuwe plant + nieuwe pot en: een hoe-simpel-kan-je-het-maken-herfstmobiel met dennenappeltjes. Kind kan de was doen. Ik ben geen nijverheidstype dus als het snel en simpel kan en als het er dan ook nog een tikkeltje decoratief uitziet: prachtig!

Untitled 1
Maar de echte pracht en praal vind je buiten natuurlijk! Dit is onze straat vanmiddag. Met een affiche aan de lantaarnpaal. Dat heb ik nog nooit eerder gezien, een affiche in de straat. Voor het Oktoberfest in ons dorp. Klinkt wel gezellig eigenlijk. Maar of het iets voor ons is… Hier in Huize Boslust vieren we maar lekker ons eigen Oktoberfest. Nu al. Elke dag.