Vrijdag 10 augustus 2018

Stadsparadijsje.

Woensdag waren wij in Arnhem, bij een ‘stadstuin’ in Noord. Kweekland (hadden ze nou niet een iets leukere naam kunnen bedenken?) is een paradijs voor moestuinliefhebbers en verder voor iedereen die koffie wil drinken op inspirerende plekjes en intussen graag z’n ogen uitkijkt. Overal in de tuin zijn van die hoekjes waar je helemaal blij van wordt. De tuin glooit ook nogal (Arnhem noord is heuvelachtig) en dat maakt het extra speels. In de grote kas middenin de tuin kun je thee of koffie drinken met iets lekkers erbij, en er is ook nog een mini winkeltje.

In de tuin kun je zelf je groente oogsten, er staat op een bord aangegeven welke soorten plukrijp zijn. Mandje mee, schaartje erbij: oogsten maar! Wij oogstten palmkool, gele courgette en snijbiet. De palmkool hebben we al op (roergebakken met een uitje) en de snijbiet ging daarstraks in een zomerstamppotje. Je kunt snijbiet rauw eten maar de stelen kunnen taai zijn. Ik ritste het blad van de stelen, sneed de stelen in stukjes en roerbakte die eerst, daarna ging het gesneden blad er nog kort bij. Vervolgens mixte ik de snijbiet met aardappelpuree (lekker met wat kerriepoeder erdoor).

We gingen woensdag dus naar huis met een tas vol groenten en ook nog een heel erg jaren 70 plantenhangertje. Die zijn natuurlijk al jaren terug van weggeweest, maar deze oranje hanger is een stapje terug in de tijd, ha!

De tuin is een beetje ‘bohemien: niet gelikt, niet te hip bedoeld maar lekker losjes, een beetje ‘scruffy’ en speels.  Dit is een van die vernieuwende maar vooral ook eerlijke, natuurlijk aandoende plekken die je in Arnhem wel meer ziet. Dat maakt het ook een stad die wij erg kunnen waarderen, ondanks de vele lelijke plekken en de problemen die de stad ook kent (en toont). Maar in zo’n tuin-paradijsje krijg je een fijne inspiratieboost, ik kan je een middagje rondhangen zeker aanraden.

Hier nog wat foto’s. Tot gauw. 

Overal hoekjes, zitjes, groentebedden en zelfs een hele kleine wijngaard…
We aten de palmkool roergebakken met een uitje en gele courgette die ook van de tuin in Arnhem kwam + lichtgroene courgette uit de tuin van vriendin Janneke (daar komen ook zulke heerlijke dingen uit tevoorschijn!). Daarbij gebakken cantharellen met wat knoflook en, uit onze eigen tuin: een roerbakprutje van de eerste prei (lekker pittig joh!) met paprika en gele tomaatjes (beide ook uit onze eigen tuin).