Maandag 21 mei 2018

Zomer!

Ben je ook zo blij buiten? Er is zoveel dat mij deze dagen het ouderwetse zomergevoel geeft, niet alleen maar de wakkere zon…

• De geurige, bloeiende acaciabomen
in het dorp bij ons staan er heel veel en ze geuren uitbundig doordat de bloemen bloeien. Warmte en wind verspreiden geur ook nog eens. In onze tuin hangt vandaag een mengelmoes van dennen (de hoge dennen ruik je ook goed als het warm is) en acacia. Ik ruik zomerbos!

• Op de Vespa door het lente-zomerlandschap zoeven.
Wat blijft dat toch fijn! Vrijdag waren we naar Giesbeek voor het gesprekje met een andere drukker. We hadden die in Eerbeek al een paar dagen daarvoor afgezegd (we hadden geen zin om met zo’n onvriendelijke dame te moeten werken) en het overlegje in Giesbeek was gelukkig heel prettig. Hij gaf ons meteen een goed gevoel en onze boekjes zijn daar in goede handen. Hij tipte ons voor een lekker lunchplekje en daar gingen we naartoe met een soort van prive-pontje dat lekker hard over het water sjeesde (een soort groot meer, dus het duurde wat langer dan de veerpont bij ons, onderste foto). We vaarden naar een recreatie-eilandje waar we lekker geluncht hebben en op loungebanken in de zon gehangen. Het was die dag nog frisjes maar in de zon daar op het loungeterras was het fijn! En daarna zoefden we via een dijkje naar een volgende veerpont (bovenste foto) die ons terugbracht naar ‘onze kant’ bij de Veluwezoom. Vanaf het water op het eerste boottochtje keken we tegen ‘onze’ heuvelbossen aan (ook weer onderste foto)

Gisteren deden we hetzelfde en reden we via een onbekende route, over o.a. de Zomerweg (…!) naar Hummelo voor de jaarlijkse kunstwandeling. Het was ouderwets vakantiegevoel om door de Achterhoek langs weilanden, boerderijen, slootjes met knotwilgen en door het zomerse briesje te roetsjen. Ook wandelden we over paadjes langs het wuivende zomergras en langs mooie huisjes in het groen. We parkeerden onze Vespa in Hummelo op een pleintje en streken neer op een terras onder een hele grote boom, het was net een Frans dorpje.

Tijdens de kunstwandeling liepen we door een laantje van (dennen)bomen en dat was net een sprookjespaadje. Ik zei tegen Dejan: ‘het ontbreekt nog net aan slingers met lampjes tussen de bomen’. Die rommelde ik er zelf dus even in, alleen heb ik nog geen tekenprogramma (dat gaat Dejan wel voor mij installeren) dus ik heb het nu wat onhandig in elkaar gefrutseld (ik weet ook niet hoe ik de lampjes om moet draaien, haha). Maar dan krijg je een idee van dat sprookjespaadje 😉

Het blijft leuk om te zien wat kunstenaars op een plek in de natuur aan inspiratie opdoen. In het volgende bericht veel meer foto’s daarvan, nu een paar. Een van de kunstwerken bestond uit een houten frame met glastegels erin, en daar weer afbeeldingen op gemaakt. Doordat de tegels transparant zijn, gaan de afbeelding en de plek waar deze compositie staat, heel mooi samen. Er was in het bos ook een soort reuze-caleidoscoop waar je de ‘confrontatie met jezelf’ kon aangaan door erin te klimmen. Dan zag je jezelf heel veel keren in het spiegeleffect maar ook de bomen buiten.

Terug gingen we ook weer over het water met de veerpont en zagen we ons dorp in het heiige licht aan een glinsterende IJssel… Ook alweer zoooo zomers…!

En wat me nou óók dat onvervalste zomergevoel geeft: lekker hangen, eten, schrijven en rommelen in de tuin. We zijn blij met onze nieuwe ‘tuinset’, de stoelen zitten fijn en het staat alles bijelkaar niet zo ‘bejaard’ (comfortabele stoelen zien er al snel te degelijk uit wat ons betreft). We hebben de laatste dagen wéér wat hoekjes opgeknapt zijn de tuin en het is zo dankbaar om te doen! We ontbijten in de tuin met aardbeien en hebben voor de 2e keer pizza’s gebakken in de buitenoven. Dit keer mèt pizzaschep, dat gaat prima. Wel hebben we nu ook geleerd dat we voor de 1e pizza echt moeten wachten tot het vuur wat gematigd is en niet meteen op hoog vuur een pizza erin moeten leggen. Maar ze lukken steeds beter en smaken fantastisch! Ik realiseerde me gisteren te laat dat ik nog pizzadeeg moest maken dus ik heb een deeg gemaakt dat maar kort hoefde te rijzen. Via deze site. Lukte prima! Ja, dat buiten eten is voor mij echt een feest.

Na 5 jaar voel ik me nog steeds rijk met een tuin!

En verder…
De 2e avond in de eetkeet was heel gezellig en relaxt. Bij de eerste avond ben ik de geitenkaas vergeten in de salade, die mensen krijgen een wijntje van ’t huisje de volgende keer dat ze komen eten, ha! Het is altijd zo fijn om de keet gezellig te maken en de tafel te dekken, ik geniet ervan.

Dan loop ik met mijn spulletjes door de tuin naar de keet en denk ik: kijk nou toch, hoe fijn is dit?!

Ik maakte een tuinerwtjessoep, met een rijk gevulde salade en flatbread. De gasten waren er weer blij mee en dus ik ook.

Dejan maakte wat foto’s van mij toen ik in het huisje stond met schortje aan, klaar voor ‘t cluppie in de keet. Ik vond ze wel grappig, het past bij mijn kookproject 😉

De komende dagen gaan wij flink door met ons boekie (wordt volgens mij een lekker zomers boekje, het is in elk geval heerlijk om aan te werken!), morgen gaan we naar Elten met Willeke, en woensdag voor het adviesgesprek met een neurochirurg naar Tilburg. Kleine zus komt komend weekend ook alweer. Deze keer zit er een week minder tijd tussen, wat ook prima is. Maar we verliezen daardoor wel 3 dagen werken aan ons boekje. Geeft niet, zetten we er nu even extra vaart achter.

Anyway. Wij gaan weer buiten eten nu en jou wens ik ook nog een mooie pinkster-zomeravond.
Tot gauw ergens, of tot iets later.